1997 | Paprika uit Afrika

 • Hendrik Vanlerberghe - Roger Van Reeth, bedrijfsleider
 • Rita Haerynck - Mariette, vrouw van Roger
 • Lieve Minjauw - Sanne, zwangere dochter van Roger en Mariette en ontwikkelingshelpster
 • Koen Beke - Ludovic, zoon van Roger en Mariette
 • Ria Demeulemeester - Clementine, zus van Roger
 • Jos Cluyse - Albert, echtgenoot van Clementine
 • Antoon Minjauw - Lamoemba, inboorling
 • Manu De Clercq - Ammedee, inboorling en vader van Sannes kind
 • Christine Van de Voorde - Miss Boeloe Boeloe, inboorlinge
 • Noël De Neve - Padré Ferdinand, missiepater
 • Anita Comyn - stewardess
 • Bertrand Minjauw - Chitta, aap

Scan10008.JPGScan10021.JPGScan10022.JPGScan10059.JPG

Spelers en publiek hadden intens genoten van “Het water is gebroken”, een kluchtspel vol actie, variatie en pittige anekdotes. Het lag dan ook voor de hand een gelijkaardig stuk te zoe­ken en er werd opnieuw geput uit het oeuvre van Kamiel Kemels. Een aantal spelers nam enkele werken van Kemels door en de keuze viel op Paprika uit Afrika, totaal anders van inhoud, maar nog spitsvondiger en met een (neger)rol Antoon Minjauw op het lijf geschreven.

Christine Van de Voorde, die reeds lang te kennen had gegeven zich nog eens uit­sluitend te kunnen uitleven in het spelen van een ‘fatsoen­lijke’ rol, kreeg haar zin en André Naessens uit Sint-­Eloois-Vijve kwam haar als regisseur vervangen. De sym­pathieke André had niet de minste regie-ervaring, maar stond de voorbije 20 jaar bij diverse gezelschappen (Oesel­gem, Waregem, Olsene, Zulte) op de planken. Het was voor hem dan ook een serieuze uitdaging om het als buiten­staander waar te maken in een totaal vreemde omgeving, midden een door de jaren ervaring gelouterde groep, waar iedereen voor iedereen door een vuur ging.

"Paprika uit Afrika" was geschreven voor zes mannen, vijf vrouwen en... een aap. Christine vervoegde dus opnieuw de spelersgroep, Nancy Allaert haakte af en Eric D'hulst besloot zich nog uitsluitend bezig te houden met het secretariaatswerk en de financiële beslommeringen.

In het nieuwe exotische stuk spelen alle handelingen zich af in een junglehut in zwart Afrika. Sanne, dochter van bedrijfsleider Roger Van Reeth, is 20 en werkt er reeds twee jaar, tegen de wil van haar nogal burgerlijke ouders, als ontwikkelingshelpster. Onverwacht nodigt ze heel haar familie uit, want ze heeft belangrijk nieuws te melden. Vader en moeder Van Reeth denken dat Sanne het niet meer ziet zitten en terug naar België wil. Oom Albert en tante Clementine zien het meer als een buitenkansje eens een verre reis te kunnen maken en zoon Ludovic vindt het een unieke gelegenheid om de Afrikaanse cultuur beter te leren kennen. De stemming slaat echter volledig om wanneer blijkt dat Sanne in verwachting is van de inboorling Ammedee…

Bertrand Minjauw en Johan Verbeure sloegen ook dit jaar de handen in elkaar en toverden de scène om tot een wonder­baarlijk mooie negerhut, die telkenmale het doek bij het eerste bedrijf openging spontaan applaus ontlokte bij het enthou­siaste publiek. De drie, ditmaal door Eric Bekaert en Bertrand Minjauw geschminkte, negertypetjes en de met evenveel zorg zwartgeschilderde Waregemse tamtamspeler Frederic Bras­seur, zorgden voor een gesmaakt clair-obscureffect. De zaal ging echter pas helemaal uit de bol toen Antoon Minjauw als Lamoemba pa en ma Van Reeth leerde hoe ze met primitieve middelen een douche moesten nemen.

In de stille hoop het succes van vorig jaar te evenaren, werden er nu zeven voorstellingen op de affiches geprogrammeerd: 25 en 26 oktober en 1, 2, 8, 9 en 10 november. De kaarten vlogen opnieuw de deur uit en op 11 november kreeg "Paprika uit Afrika" nog een extra uitvoering. Maar liefst 2123 toneelfreaks hadden deze keer de weg naar zaal "Pax" gevonden...