1990 | Vooruit - achteruit

 • Yvan Vanveerdeghem - Willy,  kapper-huurmoordenaar
 • Antoon Minjauw - Boris, Russische handlanger van Willy
 • En ook Antoon Minjauw - Berke, nep-oliesjeik
 • Leen Comyn - Sylvia, zus van Willy en verloofde van Boris
 • Hendrik Vanlerberghe - Mr. Fiscus, belastingscontroleur
 • Jos Cluyse - Sylvain, oplichter
 • Rita Haerynck - Isabeile, vrouw van Sylvain
 • Noël De Neve - Padre Pedro
 • En ook Noël De Neve - Jacques, secretaris van Berke
 • Ria Demeulemeester - Bertha, melkboerin
 • Christine Van de Voorde - Misstinguett, receptioniste in de hemel

Sinds 1986 ("Een aap zonder staart") had “Klavertje Vier”, louter toevallig, afwisselend ge­kozen voor ofwel een stuk van eigen bodem, ofwel een bewerking van (inter)nationaal gehal­te. De traditie respecterend viel de keuze ditmaal op het blijspel van de Zultse dramaturg Georges Gilbert Vooruit - achteruit. Christine Van de Voorde tekende opnieuw voor de regie en had zeven mannelijke en vier vrouwelijke acteurs nodig.

De uiterst beminnelijke Marleen Nachtergaele moest er, tot ieders spijt, na 11 speelseizoenen noodgedwongen een punt achterzetten. Tweemaal per week avondlessen en de zorg voor twee kleine kinderen vielen niet meer te combineren met de vele repetities. Na het vertrek van Linda Lassuyt anderhalf jaar eerder betekende dit uiteraard een heuse aderlating voor het Markegemse gezelschap. En het beterde er niet op toen ook Eric D'hulst, de laatste der mohi­kanen of de enige acteur die sedert het startjaar ‘78 in alle stukken had gespeeld, wegens te hoge werkdruk te kennen gaf er een punt achter te zetten.

Er bleven m.a.w. nog vijf spelers over en die kregen assistentie van de lokale kleuterleidster Leen(tje) Comyn en Hendrik Vanlerberghe, een goede vriend van Jos Cluyse. Voor Leen was het een totaal nieuwe uitdaging, Hendrik daarentegen kon met trots bogen op enige toneeler­varing. Halverwege de jaren ‘80 had hij in de Congregatiezaal in Dentergem, onder de regie van de legendarische pastoor Van Houtte, een drietal felgesmaakte acts opgevoerd in o.a. “Een beeld van een man” en... “Trouwen of betalen”. Christine Van de Voorde trad in de voetsporen van haar illustere echtgenoot en promoveerde tot regisseur-acteur. En ook Noël De Neve, nog eens terug van weggeweest, kreeg opnieuw de smaak te pakken.

Zeven van de negen plaatsen waren nu ingenomen. Er restten nog twee vacatures, die door Antoon Minjauw en Noël De Neve - beiden reeds vertrouwd met het spelen van dubbelrollen - werden ingevuld. Met Eric D'hulst nam ook souffleur en strijder-van-het-eerste-uur Joan Vercaemer, eveneens om beroepsredenen, tijdelijk afscheid van het toneel. Hij werd, even tijdelijk, opgevolgd door Anita Comyn, oudste zus van Leen.

"Vooruit - achteruit" speelt zich af in een kapsalonnetje dat eigenlijk een dekmantel is voor de huurmoordenaar Willy en zijn Russische kompaan Boris. De notoire oplichter Sylvain geeft het duo de opdracht om Mr. Fiscus, een belastingscontroleur, om te brengen. De fiscus voelt aan dat beide louche types iets in hun schild voeren, maar in plaats van hen aan de tand te voelen, besluit hij hun vertrouwen te winnen om zo Sylvain te kunnen ontmaskeren. Wanneer door een ongeval Willv en Boris in de hemel terechtkomen, moet Mr. Fiscus de zaak alleen oplossen...

Er waren ook dit jaar zeven uitvoeringen: 27 en 28 oktober en 2, 3, 4. 9 en 10 november. Het weze wel gezegd dat nogal wat spelers het stuk inhoudelijk aan de zwakke kant vonden en alles uit hun lijf moesten halen om er wat ‘schwung’ in te krijgen.

Aan Hendrik Vanlerberghe zal het allicht niet gelegen hebben. Iedereen was het er roerend over eens dat “Klavertje Vier” met Hendrik een sterke pion in huis gehaald had, die de vol­gende jaren een hoofdrol waard was. Ook de frêle Leen Comyn zette een gave prestatie neer, ondanks het feit - 1'histoire se répète - dat zij halverwege de voorstellingen haar gewrichts­banden scheurde en in het gips haar liefdesverklaringen aan Boris mocht debiteren...